Zamieszczone przez KruPin
Strażnicy miejscy zaczną znowu wlepiać mandaty
Zwiń
X
-
Strażnicy miejscy zaczną znowu wlepiać mandaty
Uwaga kierowcy: od jutra (24 lipca) w całej Polsce przybędzie fotoradarów. Na drogi ze swoimi urządzeniami wyciągniętymi z szaf po kilkumiesięcznej przerwie wracają bowiem strażnicy miejscy. We wtorek wchodzą w życie nowe przepisy, które przywracają im możliwość wystawiania mandatów za przekroczenie prędkości, niezapięte pasy czy nieprawidłowe wyprzedzanie - a więc wszystkie wykroczenia, które zarejestrują fotoradary
Po blisko czterech miesiącach strażnicy miejscy i gminni znowu mogą tropić piratów drogowych. "Nasze dwa fotoradary odwiedziły serwis, są odkurzone i gotowe do pracy" - mówi Przemysław Piwecki z poznańskiej straży miejskiej. Z kolei warszawscy strażnicy, którzy też mają dwa urządzenia, już planują zakup kolejnych trzech. "Chcemy działać przede wszystkim w rejonie szkół, osiedli i w tych miejscach, które wskażą nam sami mieszkańcy" - wylicza (kryptoreklama) Agnieszka Dębińska-Kubicka, rzeczniczka stołecznej SM.
"Cieszymy się, bo znów będziemy mieli wpływ na bezpieczeństwo na drogach w mieście" - mówi Grzegorz Kromski, szef sekcji ruchu drogowego szczecińskiej SM. W Szczecinie do opracowywania zdjęć zatrudniono trzy osoby niepełnosprawne. "Mamy jeden fotoradar, który każdego dnia będzie umieszczony w jednej z dziewięciu skrzynek na najbardziej ruchliwych i niebezpiecznych szczecińskich trasach" - informuje Kromski.
Funkcjonariusze z jednostek, które mają fotoradary, zaprzeczają, że teraz strażnicy będą zajmować się tylko ściganiem kierowców. "Przy obsłudze urządzeń i obróbce zdjęć będzie pracowało 18 osób spośród blisko 320 zatrudnionych u nas" - tłumaczy Piwecki.
W czerwcu nowelizację prawa o ruchu drogowym przyjął Sejm. Ustawa została zmieniona po tym, jak w marcu Trybunał Konstytucyjny orzekł, że straż miejska nie może karać mandatami kierowców zarejestrowanych przez fotoradar na przekroczeniu prędkości, bo nie pozwala jej na to właśnie prawo o ruchu drogowym. Po orzeczeniu strażnicy wszystkie zdjęcia musieli przekazywać policji, ale efekt był taki, że większość z nich po prostu schowała urządzenia do magazynów.
Pieniądze za mandaty wystawione przez strażników będą trafiały do budżetów gminnych. Jest o co walczyć, bo tylko w zeszłym roku warszawska straż miejska wystawiła na podstawie zdjęć z fotoradarów blisko 12 tys. mandatów w wysokości prawie 3,5 mln zł. W tym samym czasie ich koledzy z Poznania nałożyli kary na kwotę 1,5 mln, a strażnicy ze Szczecina na prawie 80 tys. zł.
Nie wszyscy strażnicy będą jednak korzystać z nowego prawa. Ci z Gdańska i Krakowa nie mają fotoradarów i jak zapewniają, na razie nie planują takich zakupów. "Musielibyśmy zrobić analizę, czy rzeczywiście jest to potrzebne, przeszkolić ludzi" - mówi Marta Cieśla z gdańskiej jednostki SM. Podobnie jak w Gdańsku, w Krakowie obsługą fotoradarów zajmują się tylko policjanci.
[dziennik.pl] - LINKaczkolwiek...
NajtFukinPatrol North-West
Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
WhitePride :smokedevil
6,92 s do setki by DGW
-
-
Re: Strażnicy miejscy zaczną znowu wlepiać mandaty
Zamieszczone przez bernardo"Chcemy działać przede wszystkim w rejonie szkół, osiedli i w tych miejscach, które wskażą nam sami mieszkańcy" - wylicza (kryptoreklama) Agnieszka Dębińska-Kubicka, rzeczniczka stołecznej SM.
Zamieszczone przez bernardoFunkcjonariusze z jednostek, które mają fotoradary, zaprzeczają, że teraz strażnicy będą zajmować się tylko ściganiem kierowców. "Przy obsłudze urządzeń i obróbce zdjęć będzie pracowało 18 osób spośród blisko 320 zatrudnionych u nas" - tłumaczy Piwecki.
Straż wiejską powinni zlikwidować to tylko marnowanie pieniędzy i to Naszych pieniędzy
Komentarz
-
-
No to się zacznie znowu cykanie zdjęć zza krzaka. :x Na mapie Polski z fotoradarami zaznaczone są miejsca na przenośne fotoradary i teraz z pewnością w praktyce tam powrócą.
Noga z gazu + CB w aucie jedyny patent na straż miejską z rejestratorami.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Ja prawdopodobnie mam fote zrobiona w ostatni weekend, jadac do Łodzi... :?
Na szczescie jechalem akurat wolno, ale i tak pewnie za szybko.
Jedyne co mnie cieszy, to , ze fotoradar byl przenosny, a w krzakach stal urkyty kretyn w niebieskim mundurze, ktory patrzyl sie na mnie jak go mijalem, dzieki czemu bardzo wyraznie moglem wyartykułować w jego kierunku W.Y.P.I.E.R.D.A.L.A.J... ku uciesze mojego syna... ops: ops:
Nie moglem sie powstrzymac, bo miejsce to bylo oczywiscie dluga, pusta prosta bez swiatel i skrzyzowan.
Te chu.e nie ustawiaja sie tam gdzie rzeczywiscie jest niebezpiecznie (a jest takich miejsc mnostwo) tylko tam gdzie mozna wyjąc najwiecej kasy... :evil:TDI 205PS
Komentarz
-
-
Czarne pały mnie wku...ą zamiast wziąć się za śmieci , pijaczków i inne rzeczy które naprawde kolą w oczka to oni kase zanjaduą w mandaach za parkowanie radarach i starszych babciach które płody rolne sprzedają by dorobić do emerytury. BY ich ch...j strzelił sama nazwa wskazuje straż miejska a nie drogowa co jest zgrane ja się pytam?[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
najgorsze jest to ze nie daja limitu w fotoradarze z nadwyzka, tylko jak droga jest na 50km/h to wustawiaja na 51, krety niedorobki.
2 dni temu rozstawili sie przy powsinie i tam dorabiali jak prostytutki przy drodze.
Zamieszczone przez -Piotr-Noga z gazu + CB w aucie jedyny patent na straż miejskąPresident Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2pacZamieszczone przez -Piotr-Noga z gazu + CB w aucie jedyny patent na straż miejską
oczywiście można by zastosować drastyczniejsze środki jak broń biała, broń palna :twisted::zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSTe chu.e nie ustawiaja sie tam gdzie rzeczywiscie jest niebezpiecznie (a jest takich miejsc mnostwo) tylko tam gdzie mozna wyjąc najwiecej kasy... :evil:
[ Dodano: Sob 04 Sie, 07 15:36 ]
Zamieszczone przez daneczek76co jest zgrane ja się pytam?Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
dlatego takie porownanie :]
Ty odjezdzasz a oni czekaja na kolejnego klienta w tym samym miejscu
poprawia tylko nieco swoje niebieskie spodniczki i obetra usta ze sliny :PPresident Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
Komentarz